Avrupa genelinde uygulanan altı hafta veya daha fazla süren yaz tatili, eğitime yönelik olarak da değerlendirilebilir.

Bu tatillerde düzenlenebilecek ‘yaz kursları’ çocukların hem tatil yapmalarını, hem de grup halinde eğitim almalarını sağlayabilir. 

Özellikle Milli Görüş Teşkilâtları tarafından öteden beri organize edilen yaz tatilini değerlendirme kursları önemli bir görevi yerine getirmekte ve bir boşluğu doldurmaktadır. Tatil için Türkiye’ye gidemeyen ailelerin çocukları bu yaz kurslarında faydalı bir tatil geçirmekteler.

Yaz kursları genellikle camiilerde veya camiilere ait ek binalarda düzenleniyordu. Bu sene Ommen’de erkek çocuklar, Dwingolo’da da kız çocukları için gerçekleştirilen yaz kursları öncekilerden daha farklı oldu.

Her iki kurs ta önceden kiralanan kamping alanlarındaki tatil kampı binalarında yapıldı ve üç hafta devam etti. Kamp proğramında derslerin yanında sportif faaliyetlere ve gezilere öncelik verildi. Kamp binası yakınında veya çevresinde yer alan spor alanlrı bu amaç için bolca kullanıldı. Yüzme, orman gezisi, bisiklet turları, çocuk parkı ve lunapark (Slagharen) gezileri gerçekleştirildi, pikniğe gidildi.

Kurs boyunca çocukların hem tatili, hem de eğitim ve öğretimi beraber götürmeleri hedeflendi. Yedi sekiz kişilik gruplara birer öğretmen görevlendirildi. Çocukların görerek, tecrübe ederek, anlayarak bir şeyler öğrenmeleri sağlanmaya çalışıldı. Paylaşmayı, beraber aynı mekanı kullanmayı, arkadaşlığı, başkasını da hesaba katmayı, başkalarını da düşünmeyi, eşyaları kullanmayı, çevre bilincini, başkalarıyla arkadaşlık kurmayı,kendi işlerini görmeyi, küçük sorumluluklar yüklenmeyi ve bunlara benzer daha bir çok güzel davranışları az da olsa öğrendiler. Toplulukta nasıl davranılması gerektiğini, disipline olmayı, beraber ibadet etmeyi ve birlikte bir şeyler yapmayı gördüler. Kimileri bilgilerini tekrar ederek sağlamlaştırırken, kimileri de yeni bilgilerle, yeni tecrübelerle karşılaştılar. Fedakârlıkla, sorumlulukla ve evlerdeki rahat ortamın uzağında, az da olsa küçük mahrumiyetlerle tanıştılar. Bu da onları güçlendirdi ve kendilerine olan güvenleri artırdı.

Önümüzdeki tatillerde bu gibi kursların daha güzel mekanlarda, daha pratik proğramlarla yeniden düzenlenmesinin çocuklarımız için son derece faydalı olacağını düşünüyor ve velilerin çocuklarını bu gibi proğramlara katmaya davet ediyoruz.  

HÜseyin K. Ece

2001